The Malay College Kuala Kangsar

Majlis Kesyukuran Tingkatan 5 2013

Sebagai menghargai jasa guru-guru yang telah mendidik mereka sejak tingkatan 1, pelajar-pelajar tingkatan 5 2013 telah mengadakan Majlis Kesyukuran bertempat di Medan Pelajar pada 2 Mei 2014 jam 12.00 tengah hari. Pada pertemuan ini, mereka mengambil peluang ini untuk  beramah mesra dengan guru-guru yang banyak berjasa dalam memberi bimbingan dari tingkatan 1 pada tahun 2009 sehingga tahun 2013. Inilah kumpulan pelajar yang telah mengharumkan nama MCKK dengan melonjakkan kedudukan SPM 2013 peringkat SBP dari tangga ke-9 pada tahun 2012 (GPS 1.46) ke tangga ke-3 (GPS 1.11 - 2013) .

Semua pelajar tingkatan 5 2013 kelihatan segak dengan 't-shirt batch 0913' masing-masing. Majlis ini turut dihadiri oleh Tuan Pengetua, Encik Anand bin Baharuddin dan Ketua Pengawas 2013, Sdr Ajwad Husni Husnizam. Para pelajar dan guru menikmati jamuan dan tidak lupa juga mereka telah menghadiahkan kek khusus untuk guru-guru.

Semua warga MCKK mendoakan semoga perjuangan 'Batch 0913' seterusnya akan memperolehi kejayaan yang gemilang.

Foto semasa Majlis Kesyukuran Tingkatan 5 2013

 

TEMUBUAL RTM BERSAMA HM ANAND

SINGLE SIGN-ON

Single Sign-on (SSO) ialah satu ciri kawalan akses untuk pelbagai sistem yang  berkaitan tetapi tidak bergantung di antara satu sama lain. Dengan ciri ini, seorang  pengguna hanya perlu log masuk sekali sahaja untuk mengakses semua sistem yang dibenarkan akses tanpa perlu log masuk secara berasingan untuk setiap sistem. 

 

 

MCKK Sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi

Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) ditakrifkan sebagai sekolah yang mempunyai etos, watak, identiti tersendiri dan unik serta menyerlah dalam semua aspek pendidikan. Sekolah ini mempunyai tradisi budaya kerja yang sangat tinggi dan cemerlang dengan modal insan nasional yang berkembang secara holistik dan berterusan serta mampu berdaya saing di persada antarabangsa dan menjadi sekolah pilihan utama.

Pemilihan kelompok 20 SBT yang pertama seperti diumumkan pada 25 Januari 2010 menyaksikan pengetua dan guru besar diberi autonomi tambahan dalam pengurusan kurikulum, kewangan dan kakitangan.

Pemilihan MCKK dalam kelompok 20 SBT pertama merupakan satu pencapaian yang sangat membanggakan buat warga sekolah. Secara holistiknya, ianya telah menyuntik semangat kepada para pendidik untuk terus berusaha demi menjaga reputasi sebagai SBT.

 

Hubungi Kami

          

The Malay College Kuala Kangsar,

Jalan Tun Abdul Razak,

33000 Kuala Kangsar,

Perak Darul Ridzuan,

MALAYSIA.

 

Tel: +605 7761400

Fax: +605 7764500

Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PAUTAN PEMBELAJARAN